توجه مسئولین فرهنگی جامعه به امر نماز
مسئولین تبلیغی، نویسندهها، ناشرین، مطبوعات و تمام رسانهها باید به ارزش دهی به معنویات، مخصوصا امر نماز توجه کنند و امور معنوی را با شیوههای امروزی هماهنگ با اندیشههای نو امروزی تبلیغ کنند (عزیزی تهرانی علی اصغر ۷۷ ص و ۱۲۱ - ۱۳۷ تا ۱۳۹ )
امام جماعت
فردی که میخواهد هدایت و مدیریت مهمترین پایگاه توحید را بهعنوان امام جماعت بهعهده بگیرد باید از جهتهای مختلف، دارای شرایط و ویژگیهایی خاصی باشد و بطور دایم در بدست آوردن و ارتقای این ویژگیها در خود تلاش نماید. در انتخاب باید ویژگیهای امام را از نظر فقهی، علمی- ظاهری - گفتار - برخورد و مهارتهای فنی، انسانی و نظری یا تئوریک را لازم دانست و مد نظر قرار داد (گروه پژوهشهای کاربردی مساجد، ۸۶، ص۱۷۲ )
پس نکاتی را در جذب جوانان به مساجد باید مورد توجه قرار دهد :
۱- برخورد مناسب: درک موقعیت سنی جوانان و شناخت نیازها و روحیات آنان توجه خاص میطلبد. اگر بتوانیم نیازها و سطح توقعات آنهارا شناسایی کنیم و برنامهها و فعالیتهای مسجد را با این شناخت هماهنگ کنیم، قطعا حرکتی مثبت انجام دادهایم.
۲- دوستی با جوانان: افزون بر شناخت جوان و برخورد مناسب ائمه جماعات باید با کنار گذاشتن برخی تشریفات و محدودیتهای کاذب و غیر ضروری، با جوانان رابطه دوستی بر قرار کنند، و به آنان شخصیت بدهند و در ارتباط با اداره بخشهای مسجد از آنان نظر خواهی کنند و آنان را دعوت به همکاری نمایند. و در مراکزی که جوانان محل حضور دارند مانند دبیرستانها، مراسمهای جشن و شادی و مجالس ترحیم حضور پیدا کند تا جوانان بیشتری را شناسایی نماید و با ایجاد رابطه دوستی، آنان را از راههای گوناگون به مسجد بکشاند .
۳- مطالعه و تحقیق: همواره توانایی علمی در جهت پاسخگویی به سوالات و شبهاتی را که در جامعه مطرح میشوند، داشته باشد در هر زمان و مکانی سوالات و شبهات خاصی ذهن و فکر جوانان را به خود مشغول می کنند . طبیعی است که توانایی علمی امام جماعت برای پاسخ گویی به سوالات مراجعان سبب جلب اعتماد مردم و جوانان به آنها می شود و آنان را به مساجد می کشاند .
۴- تشویق: در دورا ن نوجوانی و جوانی، تشویق با خواستههای جوان تطابق دارد. ائمه جماعات میتوانند با تشویق جوانانی که در مسجد حضور پیدا میکنند، به نحوی که با شخصیت و روحیات آنان سازگار باشد، پاسخی به نیازهای درونی در عرصه ذهن و عاطفه آنان بدهند. این گونه تشویقها دوام حضور جوانان در مسجد و آغاز حضور دیگران را به انسان نوید می دهند.
۵- آراستگی ائمهجماعات با اقتدا به سیره ائمهاطهار(ع): باید از آراستگی لازم برخوردار باشند و توجه جوانان را جلب نمایند.
۶- برقراری جلسات ویژه جوانان: امام باید بعد از مخاطب شناسی دقیق و آگاهی از نیازها و سلایق جوانان ، جلساتی را ویژه آنها تشکیل دهد و مفاهیمی از دین اسلام را برایشان بیان کند که با سلایق، روحیات و نیازهای آنان متناسب باشد جلسه نباید حالت سخنرانی و خطاب مستقیم داشته باشد ، بلکه باید به صورت گفتمان برگزار گردد تا جوانان بتوانند نظر و سوالهای خود را بیان کنند. مطالب در قالب مناظره، داستان، خاطره و پرسش و پاسخ بهتر قابل ارایه است. بهتر است قالبهای گوناگونی انتخاب شود تا جلسات متنوع و جذاب گردد.
۷- شناخت نیاز و روحیات جوانان : شناخت موانع برقراری ارتباط عمیق و پایدار بین جوان و امام جماعت، یکی از مهمترین اقداماتی است که امام جماعت باید انجام دهد، چون آگاهی از این موانع، در اتخاذ راهکاری صحیح و حساب شده برای رفع موانع لازم است. و با توجه به تفاوتهای فردی و فرهنگی، شیوه و برخورد مناسبی را بر گزیند .
۸- شرکت جوانان در مدیریت مسجد: با دور اندیشی و بدون ایجاد حساسیت، در مدیریت و جهتدهی به فعالیتهای مساجد، به موقعیت و اهمیت جوانان توجه داشته باشد به طوری که جوانان، امام جماعت را نماینده مورد اعتماد تام الاختیار خود بدانند. (محمدی محسن، فروغ مسجد، ۸۴ ص۳۳۱-۳۳۲-۳۳۴)
ائمه مساجد در هر منطقه آموزشی میزبان دانش آموزان در مساجد باشند.
۹ - معرفی جوان نمونه: مناسب است در طول هفته یا ماه یا سال جوان نمونه معرفی گردد.
۱۰- جایزه ویژه : برای تداوم حضور جوانان در مساجد بهتر است مورد تشویق قرار گیرد تقویت پایگاه بسیج : محیط جوانپسندانه بسیج، در جلب جوانان به مسجد موثر میباشد از این رو لازم است پایگاههای بسیج از جهت امکانات و موقعیت تقویت گردد تا زمینههای بیشتری را برای جلب و هدایت جوانان به وجود آورند ایجاد تشکیلات مخصوص جوانان تا اقدامات گوناگون در مورد جوانان را بطور منسجم هدایت و سرپرستی نماید ( همان ص۳۴۷و۳۴۸).